Laat de Oekraïners niet in de kou zitten!

Lions in Nederland: bedankt voor jullie gulle donaties voor 750 houtkachels


Eindverslag van de tweede Europese Lions actie: Laat de Oekraïners niet in de kou zitten: doneer en geeft warmte 2.0

Wij hoefden niet lang na te denken over ons jawoord in december 2023.

Na het contact met onze Europese vrienden van het generatoren project van winter 2022, was duidelijk dat wij samen opnieuw Oekraïne wilden helpen. De winter was in december 2023 al streng en de situatie in het land was erger dan het jaar ervoor.  Onder projectregie van onze Finse vrienden hebben wij opnieuw de krachten gebundeld. In Finland is in januari 2024 -toen duidelijk was dat er voldoende draagvlak en daarmee budget beschikbaar zou komen- de productie gestart van speciaal ontworpen Lions Stoves (houtkachels met Lions logo). Voor gezinnen in het zuidoosten van het land, dicht bij de frontlinie. Gas en diesel zijn schaars en de inwoners moeten hout gebruiken om te koken en zich te verwarmen.

 

Het succes van de generatoren actie, samen met het gegeven dat het ditmaal een LCIF project betreft, leidde ertoe dat niet 13 landen maar zelfs 29 landen participeerden, inclusief Oekraïne. Niet alleen uit Europa, maar ook Lions uit drie andere continenten sloten aan. De daadwerkelijke start van het project in Nederland was eind januari 2024, de einddatum 30 april. Als landen-coördinatoren hadden wij tweewekelijks zoom-overleg met elkaar om de voortgang van het project te bespreken. De vertegenwoordiger van LCIF Robert Rettby nam daaraan ook deel.

 

De bescheiden kostprijs van 150 euro per houtkachel maakte dat de donaties via ons landelijk Hulpfonds direct vlot op gang kwamen, juist ook van individuele Lions. De Nederlandse Lionsclubs hebben ook ditmaal ruimhartig bijgedragen om de Oekraïnse gezinnen te helpen. De totale opbrengst van het project is 1,1 miljoen euro, waarvan 7200 houtkachels werden bekostigd. Als Nederlands Lions hebben wij € 112.500 kunnen doneren: goed voor 750 houtkachels Dit is ruim 10% van de totaalopbrengst van het project. Nederland laat Oekraïne niet in de kou zitten!

 

 

 

   

De bezorging van de kachels is inmiddels bijna rond. Zij zijn vooral geplaatst in de steden Charkiv, Pavlograd en Zaporidzja. Omdat dit aan de frontlinie is, hebben wij weinig beeldmateriaal hiervan. Ook van het transport zijn om veiligheidsredenen geen beelden gepubliceerd. Begrijpelijk, al hadden wij er graag wat van willen laten zien. Het dwingt respect af om van dichtbij mee te maken hoe de Oekraïnse Lions, zelf tenslotte ook in oorlog, hun netwerk succesvol weten in te zetten om de gezinnen te selecteren waar de stoves geplaatst moeten worden en de  houtkachels te verspreiden. Chapeau!

 Op de vraag of levering van houtkachels aan het einde van de winter nog zinvol is, kan volmondig ja worden geantwoord. Immers er zal gekookt blijven worden en heel warm is het nog niet. Daarbij: de infrastructuur in dit deel van Oekraïne is dermate beschadigd dat herstel nog lang niet gerealiseerd zal zijn. Maar het allerergst is dat de oorlog nog lang niet voorbij lijkt te zijn. Onze steun blijft zinvol en nodig. Tot slot: in Nederland hebben wij een demo houtkachel en deze zal tijdens de Nationale Conventie van 1 juni te zien zijn.

Ria Schutte LCIF coördinator MD110 Nederland
Mei 2024

 

Doneer en geef warmte!


Vorige winter hebben wij onze krachten gebundeld om scholen en kinderdagverblijven in Oekraïne te steunen met generatoren. De actie was een groot succes. Maar liefst 2.260 generatoren werden gedoneerd, ten bedrage van 1,5 miljoen euro. Door het spontane, succesvolle samenwerkingsverband tussen 13 Europese landen (België Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, IJsland, Nederland, Noorwegen, Polen, Zweden, Zwitserland, én Oekraïne) konden maar liefst 300.000 kinderen geholpen worden. Het is wéér winter en de situatie is erger dan vorig jaar. We gaan opnieuw de krachten bundelen door houtkachels te laten maken en leveren aan gezinnen in het zuidoosten van Oekraïne en nu samen met LCIF! In met name zuidoost Oekraïne is grote behoefte aan houtkachels. Gas en diesel zijn schaars en de inwoners moeten hout gebruiken om te koken en zich te verwarmen. Trots kunnen wij melden dat in Finland de productie is gestart van speciaal voor dit project ontworpen LIONS houtkachels/ stoves. Efficiënt, effectief en voldoen aan alle eisen.

Gemaakt van RVS, prima geschikt om eten te bereiden en
als verwarming
• Met aslade en goede luchtcirculatie
• Handleiding in het Engels en het Oekraïens
Kostprijs : slechts € 150 per houtkachel all-in
• Inclusief transport naar Charkiv, Pavlograd en Zaporizja
• Op de kookplaat met laser gegraveerd ons LIONS logo

Doe mee en stort je bijdrage voor de houtkachels/stoves op de bankrekening
van Stichting Lions Hulpfonds, NL31 ABNA 0413 880 184, onder vermelding van
‘STOVE’. Deze stichting is een ANBI.

Doe mee, maak er ook jouw project van!