Clubactiviteiten.

Clubactiviteiten

Wil je een clubactiviteit doorgeven voor deze webpagina? Stuur dan een e-mail met Wordtekst en foto naar: webmaster@lions.nl.
Een clubactiviteit melden voor LION Magazine doe je aan de redacteur van je eigen district: redacteur110??@lions.nl (vul bij ?? de twee letters van je district in, dus AN, AZ, BN, BZ, CO of CW).

Bekijk ook de database van clubactiviteiten in 2019 en 2020

Vrijheidsmaaltijd op 5 mei


Een samenwerking tussen de Fraeylemaborg Slochteren, de gemeente Midden-Groningen en de Lionsclub Skiramere Slochteren.

In Nederland kunnen we vieren dat we in vrijheid leven. Maar vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Daarom is het belangrijk dat we op 5 mei in heel Nederland met elkaar eten, verhalen delen en samen vrijheid vieren. Zo ook in Slochteren bij de Fraeylemaborg. Er was een zeer gemêleerd gezelschap aanwezig, Oekraïense vluchtelingen, Turkse statushouders met een politieke achtergrond, een gezin uit Afghanistan, die de Nederlanders heeft geholpen tijdens de NAVO missie (met als doel het veiligheidsapparaat verder op te bouwen). En stateloze Palestijnen die nu genaturaliseerd zijn. Verder veel Grunnegers uit de eigen omgeving. Een kleine 300 mensen genoten van de vrijheidssoep en de vele lekkernijen gesponsord door ondernemers in de omgeving. Tijdens de lunch hadden de Oekraïense kinderen een dansje ingestudeerd en was er muziek te horen. Na de lunch konden de kinderen knutselen aan een groot kunstwerk en iedereen die wilde kon gratis de Fraeylemaborg bezoeken. Het was een prachtige middag, ontroerend om te merken dat vele genodigden ons, als Lions, bedankten voor de heerlijke middag.
Meer informatie over deze activiteit kunt u vinden op https://fraeylemaborg.nl/agenda/vrijheidsmaaltijd-24/

Hospice De Mare te Leiderdorp ontvangt € 13.500 van Lionsclub Leiderdorp


Daags voor de opening op donderdag 25 april j.l. mocht het gloednieuwe hospice De Mare te Leiderdorp een cheque à € 13.500 van Lionsclub Leiderdorp ontvangen. De donatie is tot stand gekomen door het verkopen van potjes “Leiderdropjes”. Tot ver over de tweeduizend potjes met drop zijn de afgelopen maanden door de leden bij diverse gelegenheden verkocht. Een bijzondere actie die de club voor de tweede keer in Leiderdorp en omgeving succesvol uitvoerde. Vele avonden stickeren, vullen en verpakken werden met een groot plezier door de leden van de club gedaan. Alleen dat al was de actie waard.

Op de foto Jules de Vries (l) van hospice De Mare en Kees van Haasteren, president van Lionsclub Leiderdorp.

De Leiderdropjes uit Leiderdorp

 Lionsclub Waalwijk Steunt Iron TV


Bij Lionsclub Waalwijk zijn we altijd op zoek naar manieren om onze gemeenschap in de Gemeente Waalwijk te ondersteunen en initiatieven die een verschil maken te erkennen. Een van die opmerkelijke initiatieven is Iron TV, een toegewijde vrijwilligersorganisatie die het leven van vele bewoners in verzorgingstehuizen in Midden- en West-Brabant, waaronder Waalwijk, verrijkt.

Iron TV, met een team van 26 vrijwilligers, verzorgt al 55 jaar lang radio-uitzendingen voor de bewoners van de Mijzo verzorgingstehuizen. Dit jubileum markeert een significante mijlpaal en toont de onwankelbare inzet van de vrijwilligers om een glimlach op de gezichten van de bewoners te toveren.

Ondanks de financiële uitdagingen – aangezien Iron TV afhankelijk is van donaties en sponsoring om hun nobele werk voort te zetten – blijft de organisatie toegewijd aan haar missie. Recentelijk diende Iron TV een aanvraag in bij onze Lionsclub Waalwijk voor financiële ondersteuning voor de noodzakelijke vervanging van drie computers. Wij zijn verheugd om te melden dat onze club deze aanvraag van harte heeft ondersteund en heeft ingestemd met een bijdrage.

We zijn trots om deel uit te maken van dit prachtige initiatief en wensen Iron TV veel succes in hun toekomstige activiteiten. Het is door samen te werken en elkaar te ondersteunen dat we echt een verschil kunnen maken in onze gemeenschap.
Iron TV, ga zo door met jullie geweldige werk!

Op de foto’s Jan en Margot van Iron TV en nogmaals Jan en Leo Mastenbroek van de Lionsclub Waalwijk

118 miljoen waardepunten goed voor 178 duizend pakken koffie


Lionsclubs Nederland en Douwe Egberts doneren 178 duizend pakken koffie aan Voedselbanken Nederland. Dit is het resultaat van de Lions Douwe Egberts Waardepuntenactie die in december werd georganiseerd door 170 Lionsclubs in samenwerking met Douwe Egberts. Jaap Stelling overhandigde namens de Lionsclubs maandag 12 februari de waardecheque aan Natasja Froger.

Lionsclubs Nederland zamelt samen met Voedselbanken Nederland jaarlijks miljoenen waardepunten van Douwe Egberts in. De waardepunten worden door Douwe Egberts met een extra donatie omgezet in pakken koffie. In totaal zijn tijdens deze actieperiode 118 miljoen waardepunten ingezameld.

Enthousiast

Jaap Stelling, coördinator Lions Douwe Egberts Waardepuntenactie, is enthousiast over het resultaat. “Het is de twaalfde keer dat we deze actie doen. En na twaalf jaar denk je: het houdt toch een keer op. Nee dus, het houdt niet op. Ook deze keer hebben we weer een geweldig resultaat geboekt.”

Ook Kathelijne Malcontent, marketingmanager van het merk Douwe Egberts en producten als Aroma Rood, is meer dan tevreden. Ze zegt: “Het verbindende effect van een kop koffie drinken met elkaar, gunnen we tenslotte iedereen. We zijn daarom trots op onze samenwerking. We vinden het fijn dat we op deze manier een impactvolle bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.”

Bijzonder event

Voorzitter Henk Staghouwer van Voedselbanken Nederland spreekt van een bijzonder jaarlijks event. “Uit deze actie blijkt maar weer eens waartoe vrijwilligers van de Lionsclubs en de voedselbank in staat zijn. Het lukt ze om in de actieperiode 118 miljoen waardepunten te verzamelen. Een enorm aantal. Dit laat zien dat vrijwilligers in staat zijn krachten in onze samenleving te mobiliseren. Zo’n actie maakt dat maar weer eens duidelijk.”

 [Bron]

Lionsclub Hattem knapt Hezenbergersluis op


Lions Club Hattem heeft de jaarlijkse opknapbeurt aan de Hezenbergersluis dit jaar uitgebreid uitgevoerd. De afgelopen jaren was het opknappen en onderhouden met name gericht op de paden en het afval rond de sluis. Vorig jaar bleek dat deze werkzaamheden al worden uitgevoerd door een gecontracteerde partij. Na afstemming met de eigenaar, Stichting het Apeldoorns Kanaal, is dit jaar meer geschilderd en onderhoud gepleegd aan de sluis zelf. De Lions zijn een strategische samenwerking met de Stichting Apeldoorns Kanaal aangegaan om langdurig op elkaar te kunnen steunen. Eenzelfde commitment is er tussen de Lions Club Hattem en het Rode Kruis, maar dan meer op financieel gebied.

De Hezenbergersluis is onderdeel van het Apeldoorns Kanaal. De laatste jaren maken de Provincie en de diverse Gemeenten aan het kanaal zich sterk om het kanaal bevaarbaar te maken en om meer recreatieve mogelijkheden mogelijk te maken. De Lions Club Hattem is alleen al vanuit haar wereldwijde slogan ‘We Serve’ dé aangewezen partij om hier concreet invulling aan te geven.

Stiltekamer in hospice aangekleed


Lionsclub Assen heeft zaterdag 12 november 2022 hospice Het Alteveer in Assen verblijd met €1000,- als bijdrage voor de inrichting van de stiltekamer en met een stapel boeken.

President Akkelys Lukkes en Piet Leever van de Goede Doelen Commissie hebben de boeken overgedragen aan Henk Ploegmakers, bestuurslid van Stichting Hospice Noord en Midden-Drenthe.

Van links naar rechts op de foto: Akkelys, Henk en Piet.

Mooi clubblad Lions Utrecht Host


Lionsclub Utrecht Host heeft weer een mooi clubblad uitgegeven.

Eendjes zwommen voor hun leven!


Het werd een massale zwemtocht op 4 juni 2022 tijdens de Leurse Havenfeesten. Duizenden eendjes werden op een spectaculaire manier door burgemeester Miranda de Vries te water gelaten en legden zo snel mogelijk het uitgezette parcours af naar de finish. Rubber eendjes weliswaar, dus ze moesten een handje geholpen worden door de stroming, de wind of de hulp van de brandweer. ‘Een traditie van 20 jaar geleden herleeft’, zegt een enthousiaste Hein Roels, destijds initiatiefnemer van de eendenrace in 2001 bij de Junior Kamer Etten-Leur en nu lid van de Lionsclub de Vryeheydt Etten. Het concept is hetzelfde gebleven, zegt Hein: ‘Met een lootje van € 2.50 maakte je kans op een van de 30 prijzen wanneer jouw eendje wint, en dat alles voor het goede doel’. Martijn Berden, lid van de Lionsclub Etten-Leur, die het initiatief nam voor deze actie voegt toe: ‘We hebben het concept alleen in een nieuw jasje gestoken, zo konden de lootjes heel makkelijk door het scannen van een QR-code worden besteld en wist je gelijk het nummer van jouw eendje’. De prijzen waren zoals vanouds beschikbaar gesteld door de bedrijven in Etten-Leur en omgeving. Nieuw was de samenwerking tussen de 2 Lionsclubs die Etten-Leur telt. Samen zetten zij de schouders onder dit project.

De opbrengst ging naar vier organisaties die gericht zijn op jeugd en jongeren: stichting Jeugdland (€ 12.500), ‘Join US’ (€ 5000), ‘Stichting ELkander (€ 2500) en stichting Leergeld (ook € 2500). ‘Ons doel is om van deze badeendrace een jaarlijks terugkerend evenement van te maken’, zeggen Hein Roels en Martijn Berden eensgezind.

Lions Kale Takkenloop – zondag 13 maart 2022


Na één jaar afwezigheid vanwege corona wordt in 2022 de traditie voortgezet: een stevige wandeling door de bossen van de Wieringermeer: de Lions Kale Takkenloop.

In januari was het organiseren van dit evenement nog niet mogelijk. De Lions zijn nu uitgeweken naar zondag 13 maart. Toch nog een winterwandeling, al zijn dan de eerste tekenen van de lente al merkbaar. Net voor de start van het broedseizoen, zijn wij te gast in het Robbenoordbos en het Dijkgatbos. De Lions hebben twee routes uitgezet: een route van 9 kilometer en eentje van 17 kilometer voor de doorgewinterde wandelaars.

Alle informatie is te vinden op de vernieuwde website www.kaletakkenloop.nl. Via deze website kan iedereen inschrijven. Omdat de Lions samen met de wandelaars willen zorgen voor een veilig en gezond wandelevenement, is de organisatie van de wandelingen zo ingericht dat er gestart kan worden in een tijdslot. Bij het bestellen van de kaarten kan men aangeven in welke periode gestart wordt.

Alles is wat soberder dan in voorgaande jaren, de nadruk is nu echt op het wandelen gericht en er zijn geen andere activiteiten. Ook is het aantal deelnemers begrensd.
Bewegen is goed voor lichaam en geest. Samen met anderen wandelen door onze bossen, maakt van de Lions Kale Takkenloop een unieke belevenis!

De opbrengst van alle activiteiten en evenementen van de Lions Wieringermeer komt ten goede aan lokale goede doelen, ook de opbrengst van de Lions Kale Takkenloop op zondag 13 maart.

Lionsclub Assen schenkt boeken aan twee grootste basisscholen in Assen


Lionsclub Assen heeft ruim 100 jeugdboeken geschonken aan CKC basisschool ‘Het Krijt’ en aan Plateau basisschool ‘Het Sterrenschip’ in Assen. Bindert Posthuma, president van de Asser Lions Club, kwam de dozen woensdag bezorgen. De boeken komen van uitgeverij Lemniscaat. Ze zijn ingedeeld in verschillende leeftijdscategorieën, zodat er voor elke leerling een geschikt boek is om te lezen of om uit voorgelezen te worden.

De Lions Club doneerde een jaar eerder ook al boeken aan Asser basisscholen. “We doen dit vanuit ons motto ‘We serve’. Elk jaar geven we aan dit motto een richting en dit jaar is dat ‘We serve the future’. Daar past deze donatie heel goed bij, want de jeugd heeft de toekomst. We geven de boeken als steuntje in de rug in deze moeilijke Covid-tijd, om kinderen mooie momenten te bieden en blij te maken”, aldus Posthuma. Op deze manier ondersteunt Lions Club Assen ook de goede doelen van Stichting Geef om Elkaar Nederland.

Twee basisscholenleerlingen mochten de eerste exemplaren in ontvangst nemen. Bij de overhandiging sprak Bindert Posthuma de hoop uit dat de boeken niet te veel in de kast komen te staan, maar vooral worden gelezen, want daarvoor zijn ze bedoeld. Leescoördinator Jorien Linstra twijfelt er niet aan dat met deze donatie de leesvaardigheid én het plezier in lezen bij basisschoolkinderen in Assen kan worden vergroot.

Foto: Bindert Posthuma, president van Lionsclub Assen, biedt basisschoolkinderen van Het Krijt een exemplaar van de nieuwe boeken aan.

Kerststollen voor De Zonnebloem


De Lions van Nijmegen Keizer Karelstad verzorgen al jaren een gratis Kerstdiner voor zo’n 100 leden van de Zonnebloem in Nijmegen en omstreken. Vanwege de coronapandemie heeft dat Kerstdiner al 2 jaar geen doorgang kunnen vinden. Daarom hebben ze in december 2020 besloten voor deze doelgroep zelf Kerststollen te bakken en deze – gepaard met een gesponsorde fles overheerlijke glühwein – bij de leden van de Zonnebloem thuis te bezorgen. Vanwege het succes van die actie, hebben ze dat met Kerst 2021 herhaald: in samenwerking met de Nijmeegse middelbare school Het Rijks werden weer heerlijke Kerststollen gebakken en een weekje later door de Lions, begeleid door vrijwilligers van De Zonnebloem, bezorgd bij mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De pakketjes met kerststol en glühwein – en zeker ook de persoonlijke aandacht – werden zeer gewaardeerd!

Lions knappen Oranjespeeltuin op


De leden van Lionsclub IJsselmonde staken op zaterdag 29 mei 2021 tijdens ‘NL Doet’ de handen uit de mouwen in de Oranjespeeltuin in Barendrecht. Er waren flink wat reparatie- en constructiewerkzaamheden, aan speeltoestellen en gebouwen. Ook de groenvoorziening kreeg vakkundige aandacht. Paul Casteleijn, zelf ook lid van de Lionsclub, zorgde voor professioneel gereedschap en coördineerde de werkzaamheden.
Normaal vindt het grote onderhoud en het zomerklaar maken van de speeltuin al in maart plaats, maar de toen geldende beperkingen maakten dat niet mogelijk. De klussenlijst was er in de tussentijd niet kleiner op geworden. Voor de leden van Liionsclub IJsselmonde was het, na maanden van virtuele bijeenkomsten, de eerste gezamenlijke activiteit sinds langere tijd. Inspanning en ontspanning gingen daarom meer dan ooit hand in hand. Samen met andere vrijwilligers is er tijdens de zonovergoten zaterdag heel veel werk verzet. De Oranjetuin ligt er weer schoon, speelklaar en veilig bij.

 Alle eendjes zwemmen in het water!


Mixed Lions Club Utrecht Novum heeft op zondag 30 mei maar liefst 3.000 genummerde badeendjes in zwembad Fletiomare te water gelaten. Zonder publiek dit jaar helaas vanwege Covid 19, maar de race was wél zondag online te volgen vanaf 14.00 uur via YouTube. De opbrengst is geheel ten goede gekomen aan het Prinses Maxima Centrum voor de ouder-kind kamers. Hieronder kun je de race nog eens terugkijken.

Kom naar de Reuzenbollen


Bij Lion in hart en nieren, Jan van Vliet, hoef je niet bang te zijn de regie kwijt te raken, want die heb je niet. “Koffie met wat lekkers?” “En we zitten in de tuin!” “Die stoel, ja, daar ligt een kussen!” En er staan klompen bij de deur, want Jan is van het land.

Jan is de motor van talrijke Lionsprojecten. Het golftoernooi! Tien ‘afleveringen’ maar liefst. Het was zo’n succes dat de deelnemers bij afscheid al informeerden naar de volgende keer. Dat is leuk en geeft energie, In tien jaar is een half miljoen euro bijeen gebracht en daar is veel goeds mee gedaan: De Stichting Sein (Epilepsie inrichtingen Nederland) kreeg speeltoestellen voor kinderen met een handicap. Daarna de Stichting “Op Eigen Benen”. In twee jaar hebben we daar de bouw en exploitatie van een vakantiehuis in Zambia mogelijk gemaakt en vervolgens een ‘ambachtsschool’ voor gehandicapte kinderen. Het vakantiehuis verdiende geld voor de school en de kinderen werkten, na een vak geleerd te hebben, in het vakantiehuis. Verder de Stichting “Tjommie” in Zuid-Afrika, die zich richtte op goed onderwijs voor kinderen in Townships en ook in Sierra Leone hebben we zo’n project bekostigd. De Lionsclub “Lisse, De Oude Duinen” richt zich met name op de combinatie van onderwijs en kinderen, regionaal, nationaal en internationaal. De club was al actief tijdens het “Bloemencorso”, maar nu gaan we een stap verder.

We bezoeken Galerie “De Zwarte Tulp” in Lisse dat verbonden is aan het gelijknamige museum. Daar worden op initiatief van de “Stichting Gildemeesters Bollenstreek” 80 Reuzenbollen (60 kg per stuk) beschilderd door kunstenaars uit de Bollenstreek om daarmee onze wereldberoemde Bollenstreek jaarrond identiteit te geven. Elke bol vertelt zijn eigen verhaal over de plaats waar deze staat, toeristische bijzonderheden of historische gebeurtenissen. De bollen worden geadopteerd door ondernemers uit de Bollenstreek en als ze allemaal geplaatst zijn levert het een tweetal fietsroutes op van 125 kilometer in totaal. We willen het toerisme hier bevorderen, aldus Jan. Dus niet alleen in de lente ‘naar de bollen’, maar het hele jaar door. Je kunt nu dus ook buiten het seizoen in onze mooie Bollenstreek actief verblijven en hoeft dus niet naar Amsterdam of elders uit te wijken.

Jan is medekartrekker van dit project en ook een aantal Lions is bij deze actie betrokken. Zelf hebben zij een kleiner formaat bol gekocht. Deze zijn overigens in drie verschillende maten te koop, maar alleen de grote zijn langs de fietsroutes geplaatst. De opbrengst van de bollen komt ten goede aan de instandhouding van het bloembollenmuseum ”De Zwarte Tulp” in Lisse. Verdere informatie bij jpjvanvliet@gmail.com of 0653847879 of kijk op www.gildemeestersbollenstreek.nl.

Jan kan niet stilzitten, maar als je gelijke tred met hem kunt houden, belangstelling toont, soms mee doet of met goede ideeën komt, kom je niet armer thuis. Dat noemen we samen ondernemen én vriendschap.

 Inzamelactie ‘Oud en vreemd geld’ Lions Flevoland groot succes


Kilo’s oude munten voor goed doel: “Monopoly is er niks bij”

Lions Flevoland heeft stapels exotische en ongeldige munten gekregen voor het bekostigen van staaroperaties in derdewereldlanden. Het geld is voornamelijk opgehaald in Swifterbant, weegt samen 17 kilo en is afkomstig uit meer dan 70 landen. “Bizar gewoon”, vertelt coördinator Luuk Hagting. Op zijn eettafel heeft hij de stapels munten voor zich liggen. “Ik had dat niet verwacht. Maar ook de hoeveelheid Nederlandse munten die nog in de omloop zijn kennelijk.” De munten komen van over de hele wereld, van New Zeeland tot Mexico. Maar ook uit landen die niet meer bestaan. “Joegoslavië, die is natuurlijk wel bijzonder want daar kan je niet meer naar toe.”

[TODO] Lees hier het hele artikel en kijk het filmpje van Omroep Flevoland

Lionsclub Lisse, De Oude Duinen vat afgelopen 25 jaar samen in een Lustrumboek


Vanwege de pandemie was er tijd om de activiteiten etc. van de 25 afgelopen jaren van de Lionsclub Lisse, De Oude Duinen samen te vatten in een “Lustrumboek”.
De huidige president maakt veel foto’s en die zijn, omdat hij ieder jaar een aantal ‘hard copy’ fotoboeken bijhoudt, toegankelijk. Verder is de eerste president, Carla Kieft, in de arm genomen om van haar de verhalen rond de oprichting van de club in 1995 te horen en ook heeft zij de teksten gecontroleerd.

Benieuwd naar 25 jaar Lionsclub Lisse, De Oude Duinen? Het Lustrumboek is voor de prijs van € 15,00 incl verzendkosten te bestellen bij joost.paijmans@planet.nl. De opbrengst gaat naar het goede doel.

Is dat alles? Neen, tijdens de lock-down organiseerde de club een ‘pubquiz’ voor de leden en werd de najaarsvergadering digitaal gehouden. Twee vrouwelijke kandidaat-leden hebben aangegeven lid te willen worden. Zij zullen op 2 maart a.s. geïnaugureerd worden. Verder doneerde de club dit jaar aan de Voedselbank, aan het Nierdialysecentrum in Paramaribo en het opleidingsproject “Dimuthu” in Sri Lanka. Verder is de club bezig met een aantal fundraisings-activiteiten voor nader te bepalen goede doelen in binnen- en buitenland en in april zal de gouverneur de club tijdens de voorjaarsvergadering (als het moet digitaal) bezoeken en toespreken. Ondanks de pandemie blijft de Lionsclub Lisse, De Oude Duinen in topvorm! Blijf gezond en vrolijk is hun wens.
PCC Joost Paijmans, President LC Lisse, de Oude Duinen.

 

Koop Lions Speciaalbier en steun de Coronahulp in Zuid-Afrika


In de townships in Zuid-Afrika heeft het coronavirus hard toegeslagen. Veel mensen hebben hun inkomen verloren nu de economie is ingezakt.
In het Ubomi Obutsha Centre in de township Kwazakhele bij Port Elizabeth in Zuid-Afrika krijgen de mensen die er het slechtst aan toe zijn vouchers waarmee ze dagelijks voedsel kunnen kopen. Lions Renkum heeft al eerder dit jaar een bijdrage geleverd, maar er is nog veel meer geld nodig.

Wilt u ook een bijdrage leveren? Dat kan door ons Lions Speciaal bier te kopen. Want van de online verkoop van de populaire lokale Speciaalbieren uit Renkum en omgeving wordt de meeropbrengst aan Ubomi beschikbaar gesteld. De brouwers leveren rechtstreeks aan ons, zonder tussenkomst van detailhandel. De clubleden zorgen voor verpakking en bezorging.

Kies uit 13 bieren van vijf verschillende brouwers en stel pakketten samen van ten minste 6 stuks. Misschien een leuk cadeau voor een verjaardag of Valentijnsdag? Of om zelf eens te proeven. Stuk voor stuk heerlijke lokaal gebrouwen speciaalbieren. Denk eens aan Lèip Hert, Gele Snor, Vierde Hemel of Oehoe Donker. Kent u die?
Bestellen vóór 11 februari en dan ontvangt u uw bestelling uiterlijk 13 februari in huis. Ga voor meer informatie of uw bestelling naar de site: www.lionsspeciaalbier.nl.

 €1.300 voor Ride4Kids met wijnactie


Op donderdag 17 december overhandigde Lionsclub IJsselmonde de opbrengst van de jaarlijkse wijnproeverij aan Ride4Kids, dit jaar het goede doel. Barendrechter Peter van Dalen, die zich al jaren inzet voor kinderen met een stofwisselingsziekte, ontving een symbolische cheque van maar liefst €1.300 uit handen van Alfred Kool namens de Lions. Hij deed dat samen met Lammert Wiegmink, eigenaar van De Wijn Goeroe, met wie de Lions hun wijnproeverij nu al zes jaar organiseren.

Ride4Kids ondersteunt diverse onderzoeken die gericht zijn op verbetering van de kwaliteit van leven van kinderen met een (energie)stofwisselingsziekte. Bij zo’n ziekte gaat er door één of meer fouten in het DNA iets mis met het omzetten van voeding naar energie. Hierdoor krijgt het lichaam onvoldoende energie om goed te kunnen functioneren. Daarbij lopen onder meer de hersenen en het hart schade op. In ons land worden elke week één à twee kinderen geboren met een (energie)stofwisselingsziekte. 70% van deze kinderen wordt niet volwassen en de helft overlijdt zelfs voor de 10e verjaardag. Er bestaat nog geen medicijn om deze ziekte te behandelen en wetenschappelijk onderzoek is erg duur.

Ride4Kids organiseert al 10 jaar elk najaar een driedaags sportief evenement waarbij gesponsorde teams worden uitgedaagd om wandelend, hardlopend of fietsend een aantal hoge bergen in de Pyreneeën te bedwingen. Doel is om geld in te zamelen voor onderzoek. Dit jaar kon de Challenge door corona helaas niet doorgaan. Lionsclub IJsselmonde wilde Peter van Dalen, die als fietser al jaren meedoet, niet in de kou laten staan en besloot de opbrengst van de wijnactie via hem aan Ride4Kids te doneren. Ook een fysieke wijnproeverij zat er dit jaar helaas niet in. Maar de ‘vaste klanten’ bestelden desondanks ruimhartig waardoor er toch een mooi bedrag naar het goede doel kon.

 Een Wieringer traktatie voor de Noorderlicht bewoners


Door de nieuwbouw Noorderlicht zijn alle bewoners tijdelijk verhuisd naar Wieringerwaard. Maar uit het oog is niet uit het hart.

Daarom zijn de Lions naar Molenweid gegaan met een echte Wieringer traktatie. De Wieringer koeken van Bakker Bellis en de metworsten van Slager Ottens werden door Teun Rijke en Etienne Broersma van de Lionsclub overhandigd aan Jeannette Braaksma-Vriesman van Samen, die er voor zal zorgen dat het wordt uitgedeeld aan de oud-bewoners van Noorderlicht. En natuurlijk worden de andere bewoners en het personeel van Molenweid niet vergeten; zij kunnen meegenieten van deze specifieke Wieringer traktatie.

 Kerstactie Lionsclub Amstelveen ‘De Amstel’


Het belangrijkste motto van elke Lionsclub is ‘We serve’, dus als een virus als corona toeslaat, komen de leden van Lionsclub Amstelveen ‘De Amstel’ in actie.
Toen begin 2020 bleek dat ouderen in zorghuizen door de corona-uitbraak geïsoleerd begonnen te raken, maakten wij plannen om iets te doen voor de bewoners van de huizen van de stichting Brentano in Amstelveen. Eén van de clubleden is bevriend met een bloemenkweker in Lisse, die bereid bleek voor een vriendenprijs paasbloemstukjes te leveren. Daarmee hebben we ruim 650 bewoners en zorgverleners van Brentano-huizen blij gemaakt. Omdat bezoekers daarna niet meer bij hun oudere familieleden op bezoek mochten, hebben wij afgelopen zomer bij de vier zorghuizen houten aanbouwhuisjes gebouwd. Daarin mochten de bewoners achter een spatscherm weer familieleden ontvangen.
Inmiddels zitten we volop in de tweede coronagolf. De plannen voor een gezellige kerstviering kunnen in de prullenbak. Omdat wij met een champagne-actie een paar duizend euro winst hebben gemaakt, hebben we besloten ‘onze’ ouderen voor de Kerst nog een keer te verrassen.

Zaterdag 19 december jl. hebben we 670 kerststukjes bezorgd bij de vier zorghuizen van Brentano. Anders dan in april mochten wij de tehuizen niet meer in. Daardoor konden wij de kerststukjes helaas niet zelf aan de bewoners overhandigen. De al drukbezette belaste zorgverleners kregen er dus een extra taak bij. Er werd ons verzekerd dat zij die klus met plezier gingen klaren. Elke zorgverlener kreeg dus ook een kerststukje mee naar huis.

Wij hebben ook deze actie weer met veel plezier uitgevoerd en hopen dat de verlichte kerststukjes de eenzame kerstdagen wat zullen opfleuren. 

Nu de vaccins in aantocht zijn, hebben we goede hoop dat onze oudere landgenoten binnenkort weer bezoek mogen ontvangen en dat dit de laatste corona-actie van onze Lionsclub zal zijn.

Lionsclub Wierden: 3.000 liter erwtensoep!


Al 25 jaar organiseert Lionsclub Wierden een erwtensoepactie. Vorig jaar werd recordaantal van 4.000 liter gemaakt én verkocht. Dit jaar is er minder soep gemaakt, omdat men lagere verkoopcijfers verwachtte in verband met corona, maar toch vlogen de 3.000 gemaakte liters diepgevroren snert de deur uit naar bedrijven en particulieren in Wierden en omgeving. Je merkt dat het echt een begrip is geworden en dat mensen met smart zitten te wachten tot het zover is.

Soepcoördinator Ewald Blankestijn stuurt het proces perfect aan en alles loopt dan ook als een geoliede machine. Onder leiding van twee professionele koks snijden clubleden op de kookdagen de rookworst, aardappels en stukjes vlees. De overige ingrediënten worden klaar voor gebruik ingekocht en gekookt in grote ketels in de keuken van een verzorgingshuis die hiervoor wordt afgehuurd. Alles wordt in literbakken afgevuld en naar een vrieshuis gebracht, waarna het diepgevroren wordt uitgeleverd aan bedrijven die besteld hebben en aan particulieren op de markt.

Alle leden van de club werken mee aan een geslaagd eindresultaat. Dit jaar werd een bedrag van € 5.000 opgehaald als bijdrage aan een duofiets voor het Beekdalhuis, dat gespecialiseerde kleinschalige zorg biedt aan mensen met dementie.

 Lionsclub Ommen-Dalfsen: Bakkers geven samen 150 gebakjes uit.


DALFSEN – Gebak eten en koffie drinken met iemand die wel wat gezelligheid kan gebruiken. In de week van de ontmoeting organiseerden Lionsclub Ommen-Dalfsen, Saam Welzijn en de bakkerijen Borger, Timmer uit Nieuwleusen en Van der Most uit Dalfsen en Lemelerveld samen een gebakjesactie.

Niet voor iedereen is het vanzelfsprekend familie te hebben of een grote vriendenkring. En ook binnen een vriendengroep kan iemand zich enorm alleen voelen omdat hij of zijn zich niet gehoord of begrepen voelt. Veel mensen, jong en oud, voelen zich regelmatig eenzaam, merken de organisatoren op.
Daarom konden alle inwoners van de gemeente Dalfsen zich aanmelden om gratis twee gebakjes op te halen en een kop koffie te drinken bij iemand die het kan gebruiken. Het is slechts een kleine moeite, maar van zeer grote waarde.

Gebakjes halen bij Bakkerij Van der Most en Borger

Lionsclub Werkendam


Ook binnen de gemeente Altena zijn veel verenigingen, organisaties, clubs en vrijwilligers, die de afgelopen maanden en nog steeds getroffen zijn en worden door de coronacrisis. Lionsclub Werkendam is een serviceclub in de regio die graag iets wil doen voor deze groepen. Een steuntje in de rug om deze moeilijke tijd door te komen. En dat doen ze speciaal voor kleinere niet-commerciële organisaties die niet kunnen terugvallen op veel andere ondersteuning.

Het Lucky Lion Altena Corona Hulpfonds is vernoemd naar een speciale vakantiebungalow voor gehandicapten die Lionsclub Werkendam tot voor kort bezat. Het fonds stelt een bedrag van totaal € 10.000 beschikbaar, na goedkeuring wordt een bedrag van € 250 tot maximaal € 1.000 per aanvrager toegekend.

Als u in aanmerking wilt komen, stuur dan een e-mail aan werkendam@lions.nl. Uiterste aanmelddatum 26 november 2020. U ontvangt een kort aanvraagformulier dat u per mail kunt retourneren voor 30 november 2020. Aanvragen worden behandeld door de Goede Doelen Commissie van Lionsclub Werkendam.

Lionsclub Werkendam is regionaal bekend van fundraisingprojecten zoals de Haring Party, Oog voor Elkaar, Lions Golfdag en ook als sponsorwerver sinds het begin van de traditie van een Mattheüs Passion in de Grote Kerk in Gorinchem. Verder is de Internationale Lions Jeugduitwisseling bekend. Iedere zomer worden 1 of meer kinderen uit de Gemeente Altena door Lionsclub Werkendam voor een vakantie van 2-3 weken naar het buitenland uitgezonden.

Lionsclub Amsterdam 1 Host: 3 Seca 769 kolomweegschalen voor Nierdialyse Centrum in Suriname


Lionsclub Amsterdam 1 Host doneerde op 15 augustus jl. 3 digitale Seca 769 kolomweegschalen met BMI functie aan het Nationale Nierdialyse Centrum van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De overhandiging werd in overleg met initiatiefnemer Mark Wijngaarde van LC Amsterdam 1 Host uitgevoerd door Glenn Tewari, president van Lionsclub Paramaribo Centraal.

De actuele situatie van de gezondheidssector in Suriname is meer dan alarmerend en iedere materiële en financiële steun wordt in grote dank afgenomen. Gedacht wordt, om tegemoet te kunnen komen aan de broodnodige gevraagde hulp, om in Nederland een Specialty Lionsclub Diaspora Suriname op te richten om zodoende onder het motto ‘Where there is a need, there is a Lion’ de synergie van de Lions in Nederland en in Suriname te bundelen om structurele hulp te kunnen bieden aan de gezondheids- en sociale zorg in Suriname.

 

 Lionsclub IJsselmonde: voedselpaketten voor Thailand


We mochten in Thailand een bijdrage leveren aan een initiatief Via een initiatie van Lionsclub IJsselmonde konden in Thailand honderden voedselpakketten worden verdeeld aan de door de crisis getroffen locale bevolking. Door circa 10 donaties kon er voor ruim € 5000 aan voedsel verdeeld worden in diverse dorpen.

 Lionsclub Krimpen Domaine des Dames doneert € 500


Gemiva-Svg groep regio Krimpenerwaard heeft een prachtige gift gekregen van Lionsclub Krimpen Domaine des Dames om beweeg- en beleefmateriaal te kopen voor thuiswonende clienten die vanwege de Coronacrisis niet naar dagbesteding konden.

 Lionsclub Voorburg bood vrolijke plantjes aan


Donderdagochtend om 10:00 startte de Lionsclub Voorburg met een tour rond drie verzorgingstehuizen in Voorburg. De Lionsclub kocht 600 plantjes bij kweker SV.CO om de bewoners van de verzorgingstehuizen die nu ook tijdens de feestdagen geen bezoekers mogen ontvangen een hart onder de riem te steken.

Plantjes tijdens de feestdagen
Rolf Rijkmans van de Lions Club: “We allemaal te maken hebben met het coronavirus. Voor u betekent dat dat u redelijk geïsoleerd zit en geen bezoek mag ontvangen. Als Lionsclub realiseren wij ons dat dit tijdens de feestdagen extra lastig is. Dat is de reden waarom wij zoveel plantjes hebben bezorgen. Met het idee dat deze chrysanten u kunnen opvrolijken als dat nodig is.

Drie verzorgingstehuizen
De Lions Club Voorburg ging langs bij Florence De Mantel en WZH Vliethof en Het Anker en deelde 600 plantjes uit met een persoonlijke boodschap.

 Lionsclub Harderwijk trakteert gezond


Gezonde traktatie voor bewoners van woonzorgcentra in Ermelo en Harderwijk. Aangeboden door Lionsclub Harderwijk. Heel hartelijk dank!

 Lionsclub Swindregt Were levert bijdrage aan klets-tenten


Lionsclub Swindregt Were heeft een bijdrage geleverd aan de klets-tenten bij 3 verpleegtehuizen in Zwijndrecht.

Sinds 8 mei kunnen familieleden hun geliefden weer veilig ontmoeten via deze klets-tenten die o.a opgebouwd zijn bij Swinhove, de Lichtkring en de Lindonk.

De bijdrage van € 2000 werd zeer gewaardeerd.

 

 Lionsclub Hilversum trakteert zorgmedewerkers


HILVERSUM – De tulpenactie voor Hilversumse zorgmedewerkers was al een succes. Nu is Lionsclub Hilversum met een plan gekomen om – als het gaat om het zorgpersoneel – de inwendige mens te versterken en te verblijden.

Met de nieuwe pannenkoekenwagen van de club worden daarom verschillende zorginstellingen bezocht. In die wagen worden een paar honderd pannenkoeken gebakken. Die gaan in warmhoudbakken naar de voordeur, de zorgmedewerkers verdelen vervolgens de pannenkoeken in de instelling.

Vrijdag stond de wagen voor Gooizicht, over een week is Zuiderheide aan de beurt. “De beroemde striptekenaar Jan Kruis van Jan, Jans en de kinderen, bedacht de legende van Sint Pannekoek. De oer Hollandse traktatie is in die legende een verbindend element dat troost biedt”, aldus Lukas Arends van Lionsclub Hilversum. “In deze Corona-tijd krijgt ieder verbindend en troostrijk verhaal een diepere betekenis. De pannenkoekenactie is daar een voorbeeld van.”

Het publiek kan de pannenkoekenactie steunen door geld over te maken op Lionsclub Hilversum We Serve NL22RABO0113858744 onder vermelding van ‘We Serve Pannenkoeken’. Elk bedrag is welkom, iedere cent gaat in het beslag en andere ingrediënten voor de pannenkoeken voor mensen die iets extra’s verdienen.

Foto: © Foto Miché / Bastiaan Miché

 Lionsclub Swindregt Were steunt voedselbank


Zwijndrecht/H.I.Ambacht – Tijdens de Covid-19 intelligente Lock down voorziet Lionsclub Swindregt Were in samenwerking met Zoutewelle import/export de Voedselbank van Zwijndrecht en H.I. Ambacht van verse groente en fruit. Ook voor de komende weken wordt in samenwerking met Zoutewelle Import / Export uit Barendrecht zorg gedragen voor de nodige vitaminen.

“De meeste verse vollegronds-groenten worden in april en mei nog geïmporteerd en dat is ons vak. In deze moeilijke tijd is het leuk om op deze manier samen met de Lions een steuntje in de rug te kunnen bieden aan de mensen die het nodig hebben”, zegt Arjan Zoutewelle

Lions: In Lionsclubs werken mensen uit de lokale gemeenschap op vriendschappelijke en vrijwillige basis samen om hulp te bieden daar waar dat nodig is. Primair voor de lokale gemeenschap, maar daarnaast via de overkoepelende organisatie Lions Clubs International ook vaak voor hulpverlening elders in de wereld.

 Lionsclub Wolvega doneert AED


Lionsclub Wolvega e.o. heeft vorig jaar de Silverlegrally georganiseerd, waarvan de opbrengst naar vier goede doelen gaat. Eén van die doelen was het plaatsen van Automatische Externe Defibrillators (AED). Inmiddels zijn twee AED’s geplaatst in Wolvega en De Blesse. Op veel plaatsen in de gemeente hangen inmiddels AED-apparaten. Deze zijn buiten kantooruren niet allemaal even goed bereikbaar. Door het aanbieden van diverse, slim geplaatste outdoor-kasten met pincode, zijn de AED’s 24 uur per etmaal beschikbaar.

De andere goede doelen van de opbrengst van de Silverlegrally waren: Sport Fryslân voor gehandicaptensport, World Servants Wolvega die jongeren de gelegenheid geven om deel te nemen aan een buitenlands project en de Stichting Rolstoeltennis Noord Nederland die tennis voor sporters in een rolstoel wil stimuleren.

Door de coronacrisis gaat de Silverlegrally dit jaar niet door en is verplaatst naar zondag 6 juni 2021.

 Lionsclub Wolvega: bosjes tulpen voor ouderen


Om de ouderen tijdens de coronacrisis een hart onder de riem te streken hebben de vier Weststellingwerfse serviceclubs, Rotaryclub, Lionsclub, Ronde Tafel en Serviceclub Weststellingwerf een actie op touw gezet. De 80-plussers in de gemeente ontvingen een bosje tulpen die door tientallen leden van de verschillende serviceclubs op ‘gepaste afstand’ aan huis werden bezorgd, totaal 1600 bosjes. Verder ontvingen alle bewoners van de woonzorgcentra in de gemeente tulpen.

De tulpen werden betrokken van vier Weststellingwerfse bloemenzaken, Lugtmeijer Bloemen, Nikki Stationsbloemen, Rianne’s Bloem en Cadeau in Wolvega en Esther in Noordwolde, iedereen leverde 400 bosjes tulpen. Het kaartje aan de tulpen werd ontworpen door een lid en gedrukt door Vewo. Bij de ouderen was er veel waardering voor deze actie.

Op de foto van Lenus van der Broek: Lion Frank Zeinstra met echtgenote Petra levert bosje tulpen af .

 Jarige Lionsclub Renkum Airborne deelt € 15.000 uit


Lionsclub Renkum Airborne heeft in het kader van het 30-jarig bestaan 3 initiatieven in Renkum beloond met een donatie van € 5.000. Waterspeelplaats Renkums Beekdal, Goede Start Gezinsspullenbank Heelsum en de Concertzaal in Oosterbeek hebben elk een cheque gekregen voor dat bedrag

De projecten waren genomineerd voor het bedrag van € 15.000 dat de jarige (de eerste vrouwen Lionsclub van Nederland) in totaal te verdelen had. Tot hun verrassing werd het bedrag niet ineens uitgekeerd, maar kunnen alle genomineerden een gelijke donatie tegemoet zien.
De Lionsclub wilde in het kader van het jubileum ‘iets tastbaars en zichtbaars’ toevoegen aan de gemeente Renkum, om zo ook de verbinding met de vijf Renkumse dorpen te vergroten.
Nadat de jubilaris een prijsvraag aankondigde, stroomden zo’n 50 voorstellen binnen, voor een totaalbedrag van 377.000 euro. Uit die 50 werden de 3 uiteindelijke winnaars geselecteerd.