Sollicitatieproject feb/mrt 2017

Dertien jaar sollicitatieproject Lions Club Delft - CLD

Voor het 13-de jaar vindt er in maart 2017 een bijzonder en waardevol project plaats op de Mavo van het CLD (locatie Obrechtstraat te Delft) en de Lions Club Delft.

Op 7 en 21 maart zullen er 151 leerlingen van de examenklas Mavo solliciteren bij een 2-tal leden van de Lions Club Delft. Zij zullen een kwartie lang ondervraagd worden over een baan die de leerlingen zelf hebben uitgekozen uit een aanbod in Internet.

Bij ieder 2-tal Lionsleden zullen per avond 6 leerlingen solliciteren !Na de 'sollicitatie' volgt er een evaluatiegesprek, waarbij de Lionsleden aan de kandidaat zullen uitleggen wat er goed ging en wat nog beter zou kunnen. Ook de motivatiebrief komt hierbij ruim aan bod.

In de afgelopen 13 jaar hebben de school en de Lions Club Delft dit project zodanig geprofessionaliseerd, dat de resultaten steeds beter worden.

Kwamen er vroeger opmerkingen over de kleding of de houding van de leerling, tegenwoordig beperken de opmerkingen zich vooral tot het verbeteren van de brief.

Het enthousiasme van de leerlingen is enorm, men praat steeds makkelijker over de zogenaamde baan. En zij zijn vaak blij met de adviezen die zij die avond hebben meegekregen.

Leuk is, dat vaak leerlingen ook in die richting verder willen. Dit project helpt hen daarbij om bij de echte sollicitatieprocedure goed in beeld te komen.

Het project begint bij de lessen Nederlands. Hoe maak je een motivatiebrief die eruit springt? Wat moet er nu wel en niet in staan?

De leerlingen gaan vervolgens op internet zoeken naar een advertentie die hen aanspreekt. Dan wordt de motivatiebrief opgesteld en bekeken door de docenten Nederlands.

De bedoeling is dat de leerlingen de brief verbeteren. De brieven worden tijdig met CV van de 'sollicitant' door school opgestuurd aan de Lionsleden die deze vervolgens gaan bespreken en beoordelen tijdens het gesprek.

Verder verzorgt onze club in iedere klas vooraf een introductieles. Twee terzake kundige leden (Tom en Willem) vertellen aan de klas waar de leerling tijdens het gesprek op moet letten. Denk hierbij aan zaken als de mensen aankijken bij het handen schudden, duidelijk spreken, enthousiast zijn en een keurige motivatiebrief. Maar ook hoe je je moet voorbereiden door informatie te verzamelen over de aangeboden baan. Enkele weken later volgen dan de gesprekken.

In de loop van 13 jaar is er veel gebeurd. De Lionsleden hebben zich samen met de school sterk gemaakt om dit zo professioneel mogelijk te doen. Was de beoordeling vroeger vrijblijvend, tegenwoordig staan deze sollicitatiegesprekken in het PTA (schoolexamen), zodat de beoordeling voor de leerling belangrijker is geworden. Ook voor ons Lions wel even wennen, tenslotte willen we de leerlingen zo positief mogelijk tegemoet treden, dus een minder goede beoordeling geven is wel eens wat moeilijker.

Omdat er dit jaar een record aantal leerlingen examen doen, had de Lionsclub versterking nodig. Ouders van leerlingen, oud-bestuurders van het CLD en mensen uit het bedrijfsleven doen mee. Sommigen al vele jaren, met groot succes. Dit jaar doen we dit project met 52 ondervragers.

Mochten jullie volgend jaar ook mee willen doen, meld je dan aan bij Loek via onze secretaris.