Peace Poster Contest - Vredesposterwedstrijd

The theme for the 2016-17 Peace Poster Contest is “A Celebration of Peace.”

Peace Poster Contest - Vredesposterwedstrijd

De Peace Poster Contest, een wedstrijd voor kinderen van 11 - 13 jaar, wordt wereldwijd georganiseerd door Lions Clubs International en de gedachte is, dat honderdduizenden kinderen bezig zijn met hetzelfde thema: Vrede.

Kinderen geven in een tekening uiting van hun gevoelens over vrede. Achter iedere tekening zit een bijzonder kind met haar / zijn ervaringen. Het is heel ontroerend. Deze tekeningen zijn (op een tentoonstelling) te zien. Je ziet door de ogen van het kind de vrede.

Een van de doeleinden van Lions Clubs International is: 'het tot stand brengen en in stand houden van een geest van begrip tussen de volkeren van de wereld'. Dat is ook het geval bij de VN, vandaar dat de prijsuitreiking plaatsvindt tijdens de Lions VN Dag, zie: https://www.lions.nl/Lions_helpen/10740/Lions_VN-dag.html. De wereldhoofdprijs wordt uitgereikt in New York, de Nederlandse hoofdprijs in Den Haag.

Hoe kan mijn Lionsclub meedoen?

Een club kan meedoen door zich te wenden tot de districtscommissaris en/of de districtswebsite te raadplegen, u vindt hen onderaan deze webpagina. Elk district hanteert eigen regels.

Er gaat district één poster naar de gouverneursraad, die vervolgens zorgdraagt voor de landelijke winnende poster die wordt doorgestuurd naar de wereldfinale in Oak Brook.

Thema 2015 - 2016: Share Peace

Het thema voor het komende wedstrijdjaar (2015 - 2016) is: Share Peace, ofwel: Deel de Vrede.

De benodigde kits voor scholen waren te bestellen vanaf 15 januari 2015: ofwel via Club Supplies (zoek op Peace Poster Kit) óf door het bestelformulier te downloaden: downloading the Order Form

Meer informatie over de wedstrijd staat op: Learn more about the contest

Dit jaar werd tijdens de najaarsconventie op 28 november 2015 in Maarssen, de winnaar van de Vredesposterwedstrijd 2015-2016 bekend gemaakt.

De landelijke jury voor deze Vredesposterwedstrijd, bestaande uit de juryleden:

* Loek Bos, beeldend kunstenaar en oud voorzitter van Pulchri Studio.

* Marc de Weijer, bekend om zijn bijzondere wandbekleding met een volstrekt eigen signatuur.

* Cees van Rutten, grafisch vormgever van het atelier Studio 44-7 in Den Haag

koos de poster van de 13 jarige scholiere Thalia Katis van de Europese School in Bergen als landelijke winnaar.

De beslissing van de jury baseerde zich op de volgende aspecten:

• Het thema 'gezamenlijk de vrede beleven' komt heel sterk tot uiting
  • Vrede is niet louter een zaak van nationale overheden, maar ook van religies.
  • De wereld van staten, weergegeven door vlaggen en de wereld van geloofsovertuigingen, weergegeven door religieuze symbolen, worden verenigd door de vredesduif  die een lint in de bek heeft dat ontspruit uit beide werelden.
  • De kleurbehandeling getuigt van een goede artistieke inzicht; in de centrale figuur (een bloem) vloeien de kleuren mooi in elkaar over.
  • Thalia heeft over alle aspecten van het thema serieus nagedacht.

Winnaars wereldwijd: http://members.lionsclubs.org/EN/serve/contests/peace-poster-contest/ppc-winners.php.

Imago van de Lions

De eerste wereldwijde wedstrijd was in 1988 en sinds 1994 doet Nederland mee.

Het plezier voor kinderen, ouders, grootouders, onderwijzers, Lions en gemeentebestuursleden is groot.

De uitstraling van de Lions is positief en door deze bekendheid wordt het gemakkelijker om fondsen te werven en nieuwe leden aan te trekken.

Districtscommissarissen

110 AN Willem de Vries