Nieuwe clubs

Welkom in onze organisatie.

Lionsclubs op weg naar de charteruitreiking

District 110 AN

Breukelen senioren i.o.
Sponsorclub: LC Landsmeer
Status: Pm

Marieckenland i.o.
Sponsorclub: LC Loosdrecht
Status: Keygroup geïnstalleerd

Amsterdam ’t IJ i.o.
Sponsorclub: LC Amsterdam Zuidas
Status: 18 kandidaat-leden

Leoclub Almere i.o.
Sponsorclub: LC Almere

District 110 AZ

Gouda(2) i.o.
Sponsorclub: LC Gouda

Leoclub Den Haag(2)
Sponsorclub: LC Zoetermeer Soetermare

District 110BN

HeerenveenTwee punt nul i.o.
Sponsorclub: LC Heerenveen
Status: 21januari2014installatiekeygroep

Sneek Waterstad i.o.
Sponsorclub: LC Leeuwarden Ljouwert ‘80
Status: 21januari2013installatiekeygroep

District 110 BZ

LC Enschede Adversa i.o.
Sponsorclub: LC Enschede
Status: Keygroup geïnstalleerd in januari 2012; nu 12 leden

Kwartier van Arnhem i.o.
Sponsorclub: LC Over Betuwe
Status: Keygroup geïnstalleerd in november 2012

District 110 CO

Maas Dieze Crevecoeur i.o.
Sponsorclub: LC Vught "Les Lunettes"
Status : Keygroup geïnstalleerd op 30 oktober 2012

Uden Ceres i.o.
Sponsorclub: LC Uden Veghel
Status: Keygroup geïnstalleerd in 2011

Heerlen Unitas
Sponsorclub: LC Heerlen Landsfort.
Status: Gecharterd op 2 juni 2013.

Heerlen Parkstad
Sponsorclub: Kabinet
Status: Gechartered op 2 maart 2013.

Maastricht (V) i.o.
Sponsorclub: LC Maastricht Mondial
Status: De keygroup is geïnstalleerd; nu 15 leden.

Leoclubs in oprichting:
  • Oss de Bourbon, gechartered op 23 februari 2013
  • Maastricht, gechartered op 6 oktober 2012
  • Weert de Montmorrecy, gechartered op 25 juni 2011
  • Heerlen Sarolea, gechartered op 23 oktober 2010
  • Nijmegen Nobilis, gechartered onbekend

District 110 CW

Woensdrecht Zuidwesthoek i.o.
Sponsorclub: LC Bergen op Zoom Scaldis
Status: charter op 24 november 2012

Breda Quatro i.o.
Sponsorclub: LC Breda Forum
Status: charter op 7 september 2013

Rotterdam Nesselanden i.o.
Sponsorclub: LC Capelle ad Ijssel Ijsselrijck
Status: charter voorjaar 2013

Vlissingen i.o.
Sponsorclub: Pm

Meewerken aan een nieuwe club en aan nieuwe leden is een erezaak!

Mannen en vrouwen in Nederland kunnen het voornemen hebben een nieuwe lionsclub op te richten. Zij nemen dan contact op met de dichtstbijzijnde club of met de gouverneur van het district waarbij genoemde lionsclub behoort.

Er is een standaard procedure voor het oprichten van een lionsclub vastgelegd. Deze procedure vergt tussen de 6 en 15 maanden. Afgesloten wordt met het ontvangen van het Charter van Lions Clubs International.

Regels
Bij de oprichting van nieuwe clubs gelden diverse regels:

1 Beheerste groei en landelijke spreiding
De vereniging Lions Clubs Nederland streeft naar gestage groei van het aantal lionsclubs. Daarbij is een goede spreiding over het land belangrijk. Verder geldt in voorkomende gevallen een zekere mate van temporisering van oprichtings-initiatieven.

2 Wervingsgebied met tenminste 20.000 inwoners
In het algemeen geldt als richtlijn voor Nederland, dat een gebied van tenminste 20.000 inwoners nodig is voor de oprichting van een nieuwe club. Dit neemt niet weg, dat uitstekende clubs in veel kleinere gemeenschappen met succes tot stand kwamen.

3 Initiator is gevestigde club
Het initiatief voor oprichting van een nieuwe club in MD 110 gaat uit van een bestaande club in hetzelfde district, de sponsorclub. Voor het sponsoren van een buitenlandse club gelden andere regels.

De districtscommissaris ledenbestand en uitbreiding of de zonevoorzitter hebben tot taak het initiatief tot oprichting te stimuleren. Daarbij geldt de verwachte levensvatbaarheid, die zij zien in het gebied, waar zij functioneren. Verder is het zaak te vermijden dat in enig stadium geforceerd of overhaast te werk wordt gegaan. Kwaliteit gaat steeds boven kwantiteit en geforceerde haast.

4 Gouverneur heeft laatste woord
De uiteindelijke verantwoordelijkheid voor de oprichting van een nieuwe club heeft de gouverneur van het district, waarin het gebied van de nieuwe club ligt. De gouverneur laat zich bij zijn beslissingen adviseren door de districtscommissaris ledenbestand en uitbreiding, die de zonevoorzitter heeft geraadpleegd.

5 Vernieuwde toezegging
Zelden lukt oprichting van een nieuwe club binnen het tijdsbestek van een jaar.
Indien het initiatief tot oprichting van een club binnen één lions werkjaar niet wordt afgerond met de charteruitreiking zelf, dan dient de nieuw benoemde gouverneur een schriftelijke toestemming te geven voor de voortzetting van de werkzaamheden.

6 Eén nieuwe club tegelijk
Een lionsclub kan niet meer dan één nieuwe club tegelijk sponsoren, tenzij de districtsgouverneur bijzondere termen aanwezig acht om dit toe te staan.

7 Verdere procedure
Bij het oprichten van een nieuwe club geldt een aantal bindende richtlijnen van Lions Clubs International, die in de in het lionshandboek verder omschreven procedure zijn verwerkt. Afwijking van die richtlijnen kan tot gevolg hebben dat de districtsgouverneur zijn / haar goedkeuring tot de charteraanvraag van de nieuwe club onthoudt.

Lees verder Lions Handboek, hoofdstuk 6. 'Handleiding en richtlijnen voor het tot stand komen van nieuwe lionsclubs.'