25/09/2017

VREEMD EN OUD GELD

Sinds vandaag (25 september 2017) zamelen wij bij de Albert Heijn aan het Westerwater vreemd en oud geld in voor oogoperaties in de derde wereld. In de box kan je al het vreemde en oude geld doen. Wij zorgen er dan voor dat met de opbrengst de oogoperaties uitgevoerd worden.
Tot nu toe hebben al 35.000 blinden het zicht teruggekregen dank zij de opbrengst van de actie. Wij (Lions Nederland) hopen dit jaar €120.000 bij elkaar te krijgen: goed voor nog 8.000 blinden te opereren.

Op YouTube is in dit filmpje (70 seconden) te zien waar wij dit voor doen. Voor meer informatie over deze kijk, kijk op de website: vreemdenoudgeld.nl.

Hoe het werkt

De deelnemende Lionsclubs legen de zuilen en doen een voorsortering.
Het ingezamelde geld wordt als volgt in euro’s omgezet:

1. Lions nemen geld mee op hun reizen en betalen de tegenwaarde in euro’s;
  2. Een KLM-purser neemt zakken met 10 à 20 kg munten mee naar verre landen;
  3. Het zilver-, nikkel- en kopergeld wordt verkocht tegen kiloprijs; Wat niet inwisselbaar is volgens A of B wordt verkocht via een oud geld veilingen.

De werkgroep oud en vreemd geld doet een beroep op Lions en niet Lions om op hun wereldreizen courant papiergeld mee te nemen.
De coördinator van de oud en vreemd geld actie voor blinden is Lion Herbert Verseveldt. Voor meer informatie over de actie zie vreemdenoudgeld.nl.

De beste NGO ter wereld

De wijze waarop Lionsclubs wereldwijd sinds 80 jaar aan blindheidbestrijding doen, was reden voor een Verenigde Naties-agentschap om Lions Clubs International Foundation uit te roepen tot de beste NGO (niet-gouvernementele organisatie) ter wereld. Lions zijn vrijwilligers die voor niets werken, Lions kennen geen strijkstokken.

Lionsclub Berkel en Rodenrijs dankt het management van de Albert Heijn Westerwater.